Tuesday, April 10, 2007

Isvec'in ünlü tarcinli cörekleri!

Isvec'te hemen hemen her evde yapilan ve kocalari, cocuklari mutlu eden bu cöreklerin tarifini vermezsem olmaz. Zaten IKEA'nin oldugu her ulkede de ünü duyulmaya baslamistir sanirim. Kanada'da IKEA'dan kardesim tarifini iceren hazir paketini almisti.

Malzemeler

150 tereyag/margarin oda sicakliginda (yada akiskan ise 1,5 dl )
5 dl sut
50 gr maya (kibrit kutusu kadar)
1 dl tozseker
1/2 caykasigi tuz
800 gr yaklasik 1,4 litre un

Ici icin
150 gr tereyag/margarin oda sicakliginda, 1 dl tozseker, 2 corbakasigi tarcin.

Ustune
1 yumurta, inciseker denilen irice toz seker yada kiyilmis badem.

Sut 37 derece isitilir, icine maya konulur, kucuk parcalara ayrilmis yag, seker, tuz karistirilir, son olarak un eklenir. Unun 1/2 dl si hamur acimina ayrilir.10 dakika elle, 5 dakika makina ile hamur yogrulur. Ustü örtülur mayalanmasi beklenir.

4 parcaya ayrilir, merdane ile acilir, yarim cm kalinliginda asagidaki resimde göruldugu sekilde önce acilan hamurun ustu yaglanir, toz seker serpilir ve en uste tarcin ekilir. Yuvarlanarak 1,5 cm kalinliginda dilimlenerek tepsiye dizilir. Uzerlerine tepside biraz bastirarak inceltebilinir( Eger kalin oldularsa).

Uzerine yumurta ve istege göre inci sekeri yada badem kirintilari ekilir. Bu arada tepsi mayasinin gelmesi icin de 30-40 dakika beklenir . 225-250 derecede, 5 yada 10 dakika arasinda pisirilir.

Notlar:
*Ben 2 ölcu yaptigim icin, isin sonu gelene kadar, ilk tepsiler mayalanmis oluyor.
*Ic icin; bir kismina, tarcin yerine "vanilya sekeri" ve de varsa badem ezmesini hem vanilyaliya hem tarcinliya ilave olarak rendeliyorum.
*Yaklasik 1 ölcuden 50 adet tarcin toplari elde ediyorsunuz.
*Soguyunca torbalayip derin dondurucuya kaldiriyorsunuz , coluk cocuk gidip gelip atistirdigindan, habersiz misafire aaa dur "kanelbullar" tarcinli cöreklerimiz var diyorsunuz ama derin dondurucuya acip baktiginizda kalmadigindan mahcup oluyorsunuz! Afiyet olsun!



kanelbulle

18 comments:

Suleyman Ve Ben said...

Merhaba Alp & Ege'nin Annesi ya da Hedikli Ev,

Birinci: Sizin blog cok guzel !

Ikinci: Finally a Turkish blog name that I can understand :)

Ucuncu: Alp ve Ege cok guzel adilar. Cok orijinal benim icin ve cok begen+dim.

Dorduncu: Cok tesekkur ederim "link" icin. I will add your blog link to SuleymanVeBen as soon as possible.

Besinci: Tarcin ben cok seviyorum. Tarcin+li corek resimler harika. Ellerine saglik :)

Kanada'dan size cok selam.

Gorusuruz,

Suleyman.

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Merhaba Suleyman,
bu cok olumlu yorumun icin sana cok cok tesekkur ederim. Ben de SuleymanveBen'i cok severek okuyorum, cunku Kanada ile ilgili cok ilginc ayrintili bilgiler ögreniyorum ve senin Turkce ögrenmeni imrenerek izliyorum.
Görusmek uzere,
Hosca kal(+in:sen ve esin),

Anonymous said...

Kanelbullar'i yapmayi, tarifini yazmayi hic dusunmemistim, cunku her yerde her sabah sicak sicak bulmak mumkundu. En lezzetlilerini tren istasyonlarinda yerdim :-) O yuzden trene binmeden yaptigim ilk is bir kannelbulle sardirmak olurdu. Hmm enfes gorunuyor. Ben bunu gelecek seneye saklayayim. Malum bahar geldi, ben de yakinda diyete basliyorum :-)

Yasemin said...

Ufff Habibe skillingsboller(kanelboller) yemeyeli nerdeyse 4 sene oluyor. Ben simdi bu tarifi bulunca yapmaz miyim.. Hazir evde bayatlamamasi gereken taze mayam da varken..mmmmmm.. Kokusu burnumda tuttu!

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Sevgili Zeynep ve Yasemin, belki hatirlarsiniz Norvec ve Isvec'ten, "Kardemumma" Türkce karsiligi "Kakule", ama ben burada ögrendim bu baharati. Biraz koku vermesi icin hamura evde varsa o da koyuluyor.

Anonymous said...

Cok guzeeeel!!!!! Buradaki cinnamon bun'lara benziyor galiba. Yapacagim derhal.

www.elifsavas.com/blog

Anonymous said...

Evet evet, o kardemumma denen seyi ilk Isvec'te duymustum ve ne oldugunu anlamamistim. Ekmeklere de koyuyorlardi. Turkcesini de hic duymamisim, bizde ne icin kullanilir?

Anonymous said...

Kakuleyi ben bazen pilava koyuyorum. Keklere, coreklere guzel oluyor. Et yemeklerine...

Etiyopya yemeklerinde de cok kullanilir. Ama pilavda mutlaka denenmeli. Tarcin, karanfil, kakule, uzum, dolmalik fistik, karabiber ve tereyag.... Hmmmm....

www.elifsavas.com/blog

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Kakuleyi yemeklerde kullanmamistim. Deneyecegim!

Yasemin said...

Elifcim bahsettigin gibi bi pilavi ben de mutlaka denicem.

Kardemommeyi Italya'da bulamadim, Isvec'ten gelicek bi arkadasa ismarlicam.

Bunu mahlep yerine de kullanabiliriz di mi??

Lapis lazuli said...

Merhaba Alp ve Ege`nin annesi,
ben biraz gec kesfettim burayi ama cok begendim, hele cinnamon bun duskunu bizim ailede bu coreklerin kapisilacaktir kesin, hemen deneyecegim :)

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Yasemin, sanirim olur herikisi de hamura koku verdigine göre!

Cano,hosgeldin! Isvec'ten baska tarifler de vermeye calisacagim.

Anonymous said...

Ben bunu bu sabah pisirdiiiim!!!!! Ve nefis oldu! Iyi ki yazmissin, cok severek yedik ve daha da yiyecegiz. Sticky bun dedikleri Amerikan tarzindan cok daha lezzetli, cok daha az sekerli. Biz cok begendik!

Bir iki degisiklik yaptim: hamuruna iki cay kasigi kakule tozu koydum. Evde bir tanecik yumurta kalmis, Anatol sabah yiyecek diye, ustlerine yumurta surmedim ama kizarik olsunlar diye biraz pekmezle biraz suyu karistirip surdum. Bir de, hamuru dun aksam yaptim, icini koyup yuvarladiktan sonra hemen buzdolabina koydum. Boylece mayalanma durdu. Sabah oda sicakligina getirip, bir de kabarsin diye yarim saat beklettikten sonra pisirdim. Boylece evin ici nefis koktu ve daha da taze olamazdi. :o)

www.elifsavas.com/blog

Lapis lazuli said...

Elif, birazdan disari cikacak olmasak sen beni mutfaga sokmustun simdi, boyle de agiz sulandirilmaz ki :)bu kakule burdaki cardamom olsa gerek, hic kullanmadiydim,
deneyeyim bakayim ;)

Alp ve Ege'nin Annesi said...

Elif, ben de arasira gec yaptigim mayali hamuru buzdolabina koyup sabah pisiriyorum. Sabah erken sicacik yemek cok hos oluyor. Bu arada Senbuse yapildi ve cok cok begenildi, ben de bazi degisiklikler yaptim. Firsat bekliyorum yazmak icin.
Cano, Elif'ten önce ben cevap vereyim! Evet Isveccesi de kardemumma.

CagilKayan said...

eline sağlık! isveçte yaşıyorum isveççe ya da ingilizce tarifler arasında hangi malzeme ne demek bakarken bu tarif çok pratik oldu :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

[url=http://www.casino-online.gd]casino[/url], also known as provocative casinos or Internet casinos, are online versions of commonplace ("crony and mortar") casinos. Online casinos approve gamblers to hand-picked up and wager on casino games absolutely the Internet.
Online casinos superficially trumpet odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos exact forth higher payback percentages in the service of interval defender games, and some drill the hot ingredient in payout ration audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed indefinitely consolidate up generator, proffer games like blackjack ought to an established column edge. The payout slice voyage of ascertaining of these games are established into done with the rules of the game.
Uncountable online casinos sublease or apprehension their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Supranational Ploy Technology and CryptoLogic Inc.